FAQ

Er zijn geen domme vragen, er zijn wel veel voorkomende vragen. De (hopelijk) geruststellende antwoorden vind je hier!

Vragen over vrijwilligerswerk

  • Iedereen die nieuw is in België (nieuwkomers, asielzoekers, erkende vluchtelingen …) kan vrijwilligerswerk doen via Compagnie Cordial.

    Er zijn twee voorwaarden: je moet minstens 16 jaar zijn en een wettige verblijfplaats in België hebben (oranje kaart of annex 26 zijn dus voldoende).

    Hoe lang of kort je in België bent, doet er niet toe. Als jij graag Nederlands wil oefenen en nieuwe mensen wil leren kennen, ben je welkom!

  • Wij zoeken vrijwilligerswerk dat bij jou past, in jouw buurt. Dat kan bij heel veel verschillende organisaties: culturele of sportieve evenementen en diensten, scholen, woonzorgcentra, festivals, natuurorganisaties, welzijnsorganisaties…

    Belangrijk: je kan geen vrijwilligerswerk doen bij commerciële bedrijven. Dus bijvoorbeeld NIET in een supermarkt, bij de kapper of in een restaurant.

  • Soms krijg je een vrijwilligersvergoeding, maar niet altijd. Dat hangt af van het vrijwilligersbeleid van de organisatie waar je helpt. We communiceren altijd op voorhand of je een vergoeding krijgt of niet.

    Vrijwilligerswerk is geen echt werk, een vergoeding is dus ook geen echt loon. Het is een klein bedrag dat je helpt om eventuele kosten (transport, eten, drinken…) te betalen.

    Let op: je mag per dag max 42,31 euro en per jaar max 1692,51 euro vrijwilligersvergoeding krijgen.

  • Ja!

    • vertel ons dat je 40u moet doen

    • wij registreren alle uren dat je bij ons actief bent

    • we tellen activiteiten en vrijwilligerswerk

    • denk je dat je klaar bent met je 40u? Vertel het ons!

    • we tekenen je registratiedocument

    • je geeft het document terug aan jouw assistent

  • Nee, vrijwilligerswerk is geen echt werk. Daarom telt het niet mee voor de 400 uur die je nodig hebt om een nationaliteitsaanvraag te doen

Vragen over de samenwerking met vrijwilligersorganisaties

  • In principe kunnen we met elke organisatie samenwerken die voldoet aan de wettelijke verplichtingen om vrijwilligers in te schakelen. Enkel organisaties zonder winstoogmerk mogen met vrijwilligers werken.

    We werken samen met culturele-, kunst-, sport-, natuur-, jeugd- en welzijnsorganisaties, met stadsdiensten, scholen en woonzorgcentra, met festivals en buurtcomités… etc. Eigenlijk met iedereen die zijn vrijwilligerswerking diverser en inclusiever wil maken!

  • Nee, dat bepaal je zelf.

    Uiteraard verwachten we dat de vrijwilligers van Compagnie Cordial op dezelfde behandeling kunnen rekenen als jouw eigen vrijwilligers. Wordt er binnen jouw organisatie met vrijwilligersvergoedingen gewerkt, voorzie deze dan ook voor de vrijwilligers van Compagnie Cordial. Dat is logisch.

    Een vrijwilligersvergoeding is uiteraard niet verplicht. het is ook absoluut niet de belangrijkste motivatie om aan vrijwilligerswerk te doen. Maar het is voor velen wel een blijk van waardering, en het kan helpen om de drempels richting je organisatie (tijdelijk) te verlagen.

    Want jullie Vlaamse organisatie en werking is onbekend terrein voor nieuwkomers. Een vergoeding geeft dan vaak een extra duwtje in de rug om die eerste stap te zetten. Denk er dus zeker over na. Wij voeren het gesprek graag mee.

  • We vragen aan elke organisatie (uitgezonderd stadsdiensten van subsidiërende gemeentes) om een jaarlijkse bijdrage aan onze werking te leveren. Onder andere omdat we ook eigen middelen moeten kunnen aantonen aan onze subsidiegevers. Je kiest zelf een bedrag (minstens 50 euro) via onze samenwerkingsovereenkomst.

    Met deze partnerbijdrages kunnen we in jouw regio extra sociale activiteiten organiseren voor onze vrijwilligers, investeren we in onze community en in veel persoonlijk contact. Cruciaal om onze vrijwilligers en partnerorganisaties kwaliteitsvol te matchen!

    Als een bijdrage voor jullie volstrekt onmogelijk is, kunnen we dit zeker onderling bespreken. We willen namelijk niet dat dit een samenwerking in de weg staat.

  • Compagnie Cordial:

    • informeert, traint en engageert de vrijwilligers

      Via verschillende workshops en activiteiten proeven de kandidaat-vrijwilligers van ons aanbod, zo ervaren ze wat ze graag doen. En leren wij hun talenten en voorkeuren kennen. We hebben veel persoonlijk contact en werken aan een vertrouwensband.

    • zoekt voor elke vrijwilligersopdracht het geschikte profiel

      Elke opdracht wordt op maat ingevuld. We bekijken steeds welke kennis en vaardigheden nodig zijn voor het specifieke vrijwilligerswerk, zodat we jullie de juiste mensen kunnen voorstellen. En zij zich op hun beurt thuis voelen in jullie organisatie.

    • volgt de samenwerking goed op

      We engageren ons voluit voor een warme samenwerking: we begeleiden de opstart van het vrijwilligerswerk, blijven bereikbaar en delen onze expertise.

    • communiceert transparant

      We bezorgen jullie alle nodige informatie om goed van start te gaan.

    • denk aan een warme ontvangst
      De contactpersoon ter plaatse legt het vrijwilligerswerk uit, beantwoordt vragen en stelt de vrijwilligers van Compagnie Cordial voor aan de anderen. Hou rekening met de context (taal, manier van communiceren... ).

    • zorg voor een correcte administratieve afhandeling

      Jouw organisatie is in orde met alle wettelijke verplichtingen ivm vrijwilligerswerk (verzekering, vrijwilligersregister… ). Voor, tijdens en na de vrijwilligersopdracht volg je de bijbehorende administratie nauwgezet op.

    • communiceer open en eerlijk

      Informeer vooraf je eigen medewerkers en vrijwilligers over deze samenwerking en vooral ook over de motivatie van onze vrijwilligers: taal oefenen, netwerk opbouwen…

    • creëer een aangename en stimulerende omgeving

      Onze vrijwilligers staan nooit alleen en werken altijd samen met jouw team. Denk ook aan de omkadering: is er (mogelijkheid tot) eten, drinken, verwarming, sanitair?